Hoe meer groendaken hoe beter

Vastgoed verduurzamen met een groendak? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en advies.
Hoe meer groendaken hoe beter

Woningcorporatie Weller richt zich op betaalbaar en sociaal wonen in zogenaamde Wellerwijken in Heerlen, Brunssum en Beekdaelen. Woonplezier is een belangrijk thema en in dat kader worden bestaande wijken gerevitaliseerd en nieuwbouwwijken ontwikkeld. Weller heeft ruim 9.200 woningen in beheer. Eén van de kerndoelen van Weller is de verduurzaming van dit vastgoed.

Toen het dak en de boeiboorden van de Karmelflat in Heerlen vervangen moest worden, koos Weller voor een groendak. Chrétien Bijlmakers, adviseur Bedrijfsbureau van Weller: “Het gebouw bestaat uit een begane grond met entree en bergingen met daar bovenop een woontoren van zestien verdiepingen. Vanuit deze woonlagen kijk je op het dak van de begane grond.” Een groendak was het eerste waar Technisch Beheerder Ivo Spaubeek aan dacht. “Niet alleen uit duurzaamheidsoverwegingen, maar ook uit esthetische. Het uitzicht van de overwegend oudere bewoners van de flat was niet ideaal. Bovendien hoorden we geluiden over hoge temperaturen en een ‘teerlucht’ bij warm weer.”

Dak onder water gezet

Er werd gekozen voor een sedumdak aangevuld met kruiden. “Een belangrijk punt is uiteraard de sterkte van de constructie,” stelt Bijlmakers. “Een nat sedumdak is zwaar en bovendien kun je te maken krijgen met lekkages. Om er zeker van te zijn dat het dak waterdicht is, is het dak onder water gezet na het leggen van de wortelwerende dakbedekking Universal WS van BMI Icopal. Pas daarna zijn de drainage en beplanting aangebracht.” Weller maakt al jaren gebruik van Universal van BMI Icopal. Naast de kwaliteit en levensduur geeft Bijlmakers als belangrijke reden dat Weller geen open vuur bij werkzaamheden op het dak wil. Met Icopal Universal kunnen door middel van hete lucht waterdichte lassen worden gemaakt.

Tevreden bewoners

Spaubeek is blij met het eindresultaat. “Als de bewoners op een warme zomerdag een raam open hebben of op het balkon zitten, ervaren ze dat de buitenlucht koeler aanvoelt en fris ruikt. Daarnaast is het uitzicht verbeterd. Vooral de lagere verdiepingen ervaren een ‘tuingevoel’.” Bijlmakers: “Het bedrijf dat ons groenbeheer verzorgt, moet een paar keer per jaar het dak op voor onderhoud, maaien en besproeien. Ondanks een kleine subsidie van de gemeente Heerlen voor het aanleggen van het groendak, liggen de totale kosten voor zo’n dak dan ook hoger. Dat hebben we er graag voor over.”

Dit artikel verscheen in het vakblad Stedebouw & Architectuur, thema Scholenbouw 2021.